JADŁOSPIS DEKADOWY 15

                                               JADŁOSPIS DEKADOWY 29.04.2024 – 10.05.20241

 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

 

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                         Potrawy

29.04.2024

Poniedziałek

1,7

13

44

18

285

Śniadanie

 Chleb  Katowicki i  Baltazar  z masłem  szynka z indyka, pomidorem i szczypiorem /100g  kawa Inka z mlekiem/250g witaminki/  banan / herbatka z cytryną i miodem/ woda mineralna

29.04.2024

 

1,7,9,3

23

60

10

540

Obiad

 Kapuśniak z młodej kapustki z kiełbaską   na wywarze mięsno-warzywnym /250g ;    pierogi z serem białym polane masełkiem/200g (wyrób własny)  ćwiartki jabłuszka   kompot wieloowocowy/250g

29.04.2024

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

Kiełbaski  z szynki na gorąco z ketchupem/50g chlebek orkiszowy  z masłem /60g herbatka owocowa/250g, mandarynka  

30.04.2024

Wtorek

1,7,

24

39

14

295

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi/250g *rogal wytrawny

z masłem  Osełka, miód  / herbatka owocowa 100g witaminki/  arbuz i  cząstki jabłuszka /woda mineralna

30.04.2024

 

1,7,3,9

23

62

27

490

Obiad

Barszcz  ukraiński na   wołowinie

 zabielany \250g ;  kotleciki kolorowe z fileta z kurczaka

 z papryką serem żółtym  \70g  ziemniaki/150g  marchewka mini z masełkiem  /60g kompot owocowy\250g

 

30.04.2024

 

1,7,3

7

36

11

325

Podwieczorek

Kanapki wiosenne (chlebek z masełkiem jajkiem serem mozzarella pomidorem rzodkiewką i ogórkiem zielonym/100g herbatka z cytryną /250g   

    

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

01.05.2024Środa

Dzień wolny od pracy

1,7

13

44

18

290

Śniadanie

 

 

1,7,9,3

23

60

10

510

Obiad

 

 

1,7,4

15

26

16

360

Podwieczorek

 

02.05.2024

Czwartek

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Bułka wieloziarnista z masełkiem/80g ; serek biale szaleństwo

z pomidorem szczypiorem rzodkiewką i ogórkiem zielonym/60g herbatka owocowa/250g witaminki/ mandarynki

02.05.2024

 

1,7,3,9

23

62

27

470

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno- warzywnym/250g ;  spaghetti z sosem mięsno- pomidorowym /200g kompot z rabarbaru

02.05.2024

 

1,7,3

7

36

11

290

Podwieczorek

Koktajl jogurtowo- bananowy/150g (wyrób własny) paluch kukurydziany

  

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

03.05.2024

Piątek

Dzień wolny od pracy

1,7

13

44

18

310

Śniadanie

 

 

1,7,9,3

23

60

10

490

Obiad

 

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

 

06.05.2024

Poniedziałek

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Bułka Ciabata z szynką pomidorem sałata lodową  i ogórkiem zielonym/100g; kawa Inka z mlekiem/250g / herbatka owocowa . Witaminki / brzoskwinia z marchewką i ananasem  /150g woda mineralna do picia

06.05.2024

 

1,7,3,9

23

62

27

500

Obiad

Zupa   grochowa na udkach wędzonych 250g ; naleśniki z serkiem białym i polewą truskawkowo- malinową/200g  

kompot wieloowocowy/250g

 

06.05.2024

 

1,7,3

7

36

11

210

Podwieczorek

   Chlebek Tostowy z szynką serem żółtym  

i ketchupem zapiekany/100g  ½ banan

herbatka miętowa ,

   

 Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

07.05.2024

Wtorek

1,7

13

44

18

295

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami  Nestle/250g ; rogalik

z masełkiem osełka  /100g g herbatka z cytryna .witaminki/ koktajl  Shreka ( sok pomarańczowy, ananas, kiwi, banan)

07.05.2024

 

1,7,9,3

23

60

10

525

Obiad

 Zupa krem brokułowo- kalafiorowa z groszkiem ptysiowym/250g ; filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych/80g mizeria z ogórka zielonego z rzodkiewka  koperkiem i sosem tzatzykowym  100g ziemniaki/150g kompot wieloowocowy/250g

07.05.2024

 

1,7,4

15

26

16

270

Podwieczorek

Baton francuz  z masełkiem pastą z tuńczyka/100g

Herbatka miętowa/250g , pomarańcza  

08.05.2024

Środa

1,7,

24

39

14

325

Śniadanie

Chlebek pszenny i Baltazar z masełkiem karczkiem pieczonym pomidorki koktajlowe ogórek zielony ,szczypior/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa  witaminki/ arbuz, melon   

08.05.2024

 

1,7,3,9

23

62

27

470

Obiad

Rosół z indyka z makaronem przepiórczym/250g ; schab wieprzowy w sosie własnym/100g surówka z selera

z ananasem /100g kasza jęczmienna/150g kompot

z rabarbaru/250g

 

08.05.2024

 

1,7,3

7

36

11

290

Podwieczorek

Bułeczki  drożdżowe  z nadzieniem jagodowym /100g (wypiek własny)/100g /  mleczko na ciepło z prawdziwą wanilią herbatka owocowa

  

Data

Alergeny

B(g)

W(g)

T(g)

Wartość energet.

(kcal)

Posiłki

                                           Potrawy

09.05.2024

Czwartek

1,7

13

44

18

310

Śniadanie

chlebek pszenny i baltazar z masełkiem /100g parówki  

z szynki na goraco z ketchupem/60g kawa Inka z  mlekiem/250g  herbatka z cytryną/250g witaminki/ cząstki pomarańcza

 i jabłuszka

09.05.2024

 

1,7,9,3

23

60

10

490

Obiad

Botwinka z ziemniakami/250g ;  makaron Carbonara z sosem śmietanowym i kurczakiem  /200g marchewka w słupkach  kompot wieloowocowy/250g  

09.05.2024

 

1,7,4

15

26

16

280

Podwieczorek

Chlebek kurydziany z masełkiem pasztetem pieczonym

i ogórkiem małosolnym/100g herbatka z cytryną/250g  

10.05.2024

Piątek

1,7,

24

39

14

300

Śniadanie

Chleb foremkowy z masełkiem szynką z indyka pomidorem

i sałatą zieloną/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa witaminki/truskawki świeże

10.05.2024

 

 

23

62

27

500

Obiad

Zupa krem pieczarkowa z grzankami/250g  paluszki rybne/60g

z ziemniakami/200g surówka z kapusty   młodej z warzywami i oliwą z oliwek  /100g  kompot śliwkowy/250g

10.05.2024

 

 

7

36

11

210

Podwieczorek

Chałka z masełkiem osełka/100g mleczko z wanilią /200g herbatka z cytryną i miodem,  kiwi

 

   

Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne11. Nasiona sezamu i produkty pochodne10. Gorczyca i produkty pochodne11. Nasiona sezamu i produkty pochod  12. Dwutlenek siarki  13. Łubin   14. Mięczaki 

W godzinach wczesno- rannych dzieci otrzymują ciepłą herbatkę