JADŁOSPIS DEKADOWY 29.04.2024 – 10.05.20241
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA
ZDROWIA
z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
29.04.2024 Poniedziałek |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
285 |
Śniadanie |
Chleb Katowicki i Baltazar z masłem szynka z indyka, pomidorem i szczypiorem /100g kawa Inka z mlekiem/250g witaminki/ banan / herbatka z cytryną i miodem/ woda mineralna |
29.04.2024
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
540 |
Obiad |
Kapuśniak z młodej kapustki z kiełbaską na wywarze mięsno-warzywnym /250g ; pierogi z serem białym polane masełkiem/200g (wyrób własny) ćwiartki jabłuszka kompot wieloowocowy/250g |
29.04.2024
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
Kiełbaski z szynki na gorąco z ketchupem/50g chlebek orkiszowy z masłem /60g herbatka owocowa/250g, mandarynka |
30.04.2024 Wtorek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
295 |
Śniadanie |
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi/250g *rogal wytrawny z masłem Osełka, miód / herbatka owocowa 100g witaminki/ arbuz i cząstki jabłuszka /woda mineralna |
30.04.2024
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
490 |
Obiad |
Barszcz ukraiński na wołowinie zabielany \250g ; kotleciki kolorowe z fileta z kurczaka z papryką serem żółtym \70g ziemniaki/150g marchewka mini z masełkiem /60g kompot owocowy\250g
|
30.04.2024
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
325 |
Podwieczorek |
Kanapki wiosenne (chlebek z masełkiem jajkiem serem mozzarella pomidorem rzodkiewką i ogórkiem zielonym/100g herbatka z cytryną /250g |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
01.05.2024Środa Dzień wolny od pracy |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
290 |
Śniadanie |
|
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
510 |
Obiad |
|
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
360 |
Podwieczorek |
|
02.05.2024 Czwartek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Bułka wieloziarnista z masełkiem/80g ; serek biale szaleństwo z pomidorem szczypiorem rzodkiewką i ogórkiem zielonym/60g herbatka owocowa/250g witaminki/ mandarynki |
02.05.2024
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
470 |
Obiad |
Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze mięsno- warzywnym/250g ; spaghetti z sosem mięsno- pomidorowym /200g kompot z rabarbaru |
02.05.2024
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
290 |
Podwieczorek |
Koktajl jogurtowo- bananowy/150g (wyrób własny) paluch kukurydziany |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
03.05.2024 Piątek Dzień wolny od pracy |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
310 |
Śniadanie |
|
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
490 |
Obiad |
|
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
|
06.05.2024 Poniedziałek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Bułka Ciabata z szynką pomidorem sałata lodową i ogórkiem zielonym/100g; kawa Inka z mlekiem/250g / herbatka owocowa . Witaminki / brzoskwinia z marchewką i ananasem /150g woda mineralna do picia |
06.05.2024
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
500 |
Obiad |
Zupa grochowa na udkach wędzonych 250g ; naleśniki z serkiem białym i polewą truskawkowo- malinową/200g kompot wieloowocowy/250g
|
06.05.2024
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
210 |
Podwieczorek |
Chlebek Tostowy z szynką serem żółtym i ketchupem zapiekany/100g ½ banan herbatka miętowa , |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
07.05.2024 Wtorek |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
295 |
Śniadanie |
Zupa mleczna z płatkami Nestle/250g ; rogalik z masełkiem osełka /100g g herbatka z cytryna .witaminki/ koktajl Shreka ( sok pomarańczowy, ananas, kiwi, banan) |
07.05.2024
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
525 |
Obiad |
Zupa krem brokułowo- kalafiorowa z groszkiem ptysiowym/250g ; filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych/80g mizeria z ogórka zielonego z rzodkiewka koperkiem i sosem tzatzykowym 100g ziemniaki/150g kompot wieloowocowy/250g |
07.05.2024
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
270 |
Podwieczorek |
Baton francuz z masełkiem pastą z tuńczyka/100g Herbatka miętowa/250g , pomarańcza |
08.05.2024 Środa |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
325 |
Śniadanie |
Chlebek pszenny i Baltazar z masełkiem karczkiem pieczonym pomidorki koktajlowe ogórek zielony ,szczypior/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa witaminki/ arbuz, melon |
08.05.2024
|
1,7,3,9 |
23 |
62 |
27 |
470 |
Obiad |
Rosół z indyka z makaronem przepiórczym/250g ; schab wieprzowy w sosie własnym/100g surówka z selera z ananasem /100g kasza jęczmienna/150g kompot z rabarbaru/250g
|
08.05.2024
|
1,7,3 |
7 |
36 |
11 |
290 |
Podwieczorek |
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym /100g (wypiek własny)/100g / mleczko na ciepło z prawdziwą wanilią herbatka owocowa |
Data |
Alergeny |
B(g) |
W(g) |
T(g) |
Wartość energet. (kcal) |
Posiłki |
Potrawy |
09.05.2024 Czwartek |
1,7 |
13 |
44 |
18 |
310 |
Śniadanie |
chlebek pszenny i baltazar z masełkiem /100g parówki z szynki na goraco z ketchupem/60g kawa Inka z mlekiem/250g herbatka z cytryną/250g witaminki/ cząstki pomarańcza i jabłuszka |
09.05.2024
|
1,7,9,3 |
23 |
60 |
10 |
490 |
Obiad |
Botwinka z ziemniakami/250g ; makaron Carbonara z sosem śmietanowym i kurczakiem /200g marchewka w słupkach kompot wieloowocowy/250g |
09.05.2024
|
1,7,4 |
15 |
26 |
16 |
280 |
Podwieczorek |
Chlebek kurydziany z masełkiem pasztetem pieczonym i ogórkiem małosolnym/100g herbatka z cytryną/250g |
10.05.2024 Piątek |
1,7, |
24 |
39 |
14 |
300 |
Śniadanie |
Chleb foremkowy z masełkiem szynką z indyka pomidorem i sałatą zieloną/100g kakao z mlekiem/250g / herbatka owocowa witaminki/truskawki świeże |
10.05.2024
|
|
23 |
62 |
27 |
500 |
Obiad |
Zupa krem pieczarkowa z grzankami/250g paluszki rybne/60g z ziemniakami/200g surówka z kapusty młodej z warzywami i oliwą z oliwek /100g kompot śliwkowy/250g |
10.05.2024
|
|
7 |
36 |
11 |
210 |
Podwieczorek |
Chałka z masełkiem osełka/100g mleczko z wanilią /200g herbatka z cytryną i miodem, kiwi |
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne11. Nasiona sezamu i produkty pochodne10. Gorczyca i produkty pochodne11. Nasiona sezamu i produkty pochod 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin 14. Mięczaki
W godzinach wczesno- rannych dzieci otrzymują ciepłą herbatkę